Lebestiaire
Image default
Auto

Huurkoop versus leasen

De afgelopen jaren is het rijden in een particuliere lease auto steeds gewoner geworden. Steeds meer maatschappijen bieden privéleasen dan ook aan. Voorheen was het niet gemakkelijk om als particulier een auto te leasen, maar dat is sinds enige tijd verandering in gekomen. Wanneer je erover nadenkt om een auto te leasen, informeer dan goed naar de aanbiedingen van de maatschappij. De term privéleasen kan (onbewust) onjuist gebruikt worden. Soms lijkt het namelijk op het eerste gezicht om een lease auto te gaan, maar blijkt het bij nader inzien om huurkoop te gaan. En dat is toch heel iets anders dan leasen.

Duurder dan leasen

In het geval van huurkoop betaal je net als bij een lease auto een maandbedrag, maar dit bedrag bestaat vaak alleen uit het bedrag voor de auto zelf. Het zou maar zo kunnen dat het maandbedrag dat je op deze wijze betaalt hoger is dan wanneer je een auto zou leasen. Dit ligt aan het feit dat je bij een lening daadwerkelijk voor de auto betaalt wat betekent dat de auto na de contractperiode van jou is. Een bekend systeem, omdat het vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek. Naast de afschrijving moet je namelijk ook rente over de ‘huur’ betalen.

Niet onderhoudsvrij

Tegelijkertijd betekent dit dat je in tegenstelling tot bij het leasen van een auto niet voor andere zaken betaalt. Bij het leasen van een auto zitten zaken als wegenbelasting en verzekering bij de totaalprijs inbegrepen. Wanneer je een lening afsluit door middel van huurkoop, zal je deze lasten aanvullend op de huur moeten betalen. Dit kan dus heel onvoordelig uitpakken, zeker als je een auto leent die niet onderhoudsvrij blijkt te zijn. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van gezond verstand. Vergelijk slim en kies voor de voordeligste optie

http://www.leaseautocentrale.nl