Lebestiaire
Image default
Zorg

Als volwassene een beugel dragen

Een beugel krijgen als kind is heel normaal. Op de middelbare school zie je talloze kinderen met een stuk metaal in hun mond rondlopen en niemand kijkt er vreemd van op. Beugels voor volwassenen zie je daarentegen heel veel minder. Is het nog wel nodig om een beugel te nemen als volwassene en is het wel normaal?

 

Sinds enkele jaren heeft vrijwel elk kind de mogelijkheid om een beugel te dragen indien dat nodig is, maar enkele decennia geleden was dat nog helemaal niet normaal. Vooral mensen die nu wat ouder zijn en vroeger armer waren of van het platteland afkomstig waren, worstelen nu met de vraag of ze nou wel of niet een beugel moeten nemen.

 

Ten eerste is het vrijwel altijd aan te raden om als volwassene naar een orthodontist te gaan als je denkt dat je tanden dusdanig abnormaal staan dat je gezondheid eronder gaat lijden. Als je tanden niet normaal sluiten kan je problemen krijgen met het kauwen en slikken, wat zeker op een wat hogere leeftijd gevaarlijk kan worden. Daarnaast kan het ook zorgen voor een excess aan spanning op de spieren in het gezicht, waardoor je gezicht constant pijn gaat doen. 

 

De nadelen aan een beugel nemen na de kinderjaren is dat de botten al volgroeid zijn. Zodra de botten klaar zijn met groeien is het moeilijker om bepaalde ingrepen te verrichten zonder over te moeten stappen naar operaties. Ook is het vaak zo dat het hele proces langer duurt bij volwassenen dan bij kinderen, aangezien de botten al veel harder zijn. 

 

Het is dus eigenlijk altijd aan te raden om naar de orthodontist te gaan voor een beugel als je tanden niet goed staan, ook al ben je al volwassen en duurt het proces wat langer. Verder zijn de kosten verbonden aan het plaatsen van een beugel nogal hoog als je daarvoor niet verzekerd bent, maar het is het vrijwel altijd waard.

 

https://www.orfeokliniek.nl/