Lebestiaire
Image default
Zorg

Moderne medische apparatuur: wat gebruiken chirurgen tegenwoordig?

Met chirurgie kunnen artsen levens redden en medische problemen oplossen. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen tijdens een operatie? Welke apparatuur gebruiken chirurgen om hun werk te doen? In dit artikel bekijken we welke medische apparatuur er wordt gebruikt bij chirurgische ingrepen.

De operatiekamer

In de operatiekamer gebeurt het echte werk van chirurgische ingrepen. Het is een steriele omgeving die speciaal is ontworpen voor deze procedures en waar enkele essentiële apparaten hun rol spelen. De operatietafel, die vaak elektrisch verstelbaar is, zorgt ervoor dat de patiënt in een comfortabele en handige positie ligt voor de chirurg. De anesthesie machine brengt patiënten onder narcose en houdt ze pijnvrij tijdens de ingreep. Verder kunnen beeldvormingsapparatuur, zoals röntgen- of echografie apparaten, de chirurg ondersteunen. Daarnaast maken chirurgen gebruik van een uitgebreide reeks instrumenten en gereedschappen, zoals scalpels, pincetten en naaldhouders, om de operatie met uiterste precisie uit te voeren. 

Laparoscopische chirurgie

Bij  laparoscopische chirurgie worden kleine incisies gemaakt en wordt een laparoscoop, een dunne buis met een camera, ingebracht om de chirurg te helpen tijdens de ingreep. Dit heeft geleid tot minder pijn en sneller herstel voor patiënten. Maar er zijn nog meer ontwikkelingen gaande. Denk bijvoorbeeld aan robotgeassisteerde chirurgie, waarbij robots zoals het da Vinci Surgical System chirurgen assisteren bij complexe operaties, met een hogere mate van precisie en controle. Daarnaast is er laserchirurgie, die vaak wordt gebruikt om weefsel te snijden, verdampen of coaguleren, met name in procedures voor de ogen en de huid. Deze innovaties verbeteren de resultaten van chirurgische ingrepen en dragen bij aan een betere patiëntervaring.

Anesthesie

Anesthesie heeft als doel de patiënt bewusteloos te maken en vrij van pijn te houden gedurende de operatie. In deze context spelen enkele belangrijke apparaten een rol. Denk aan de anesthesiemachine, een geavanceerd apparaat dat een gecontroleerde mix van gassen en medicijnen levert om de patiënt onder narcose te brengen en te houden. Ook het beademingsapparaat wordt veel gebruikt, vooral omdat de patiënt tijdens de operatie vaak niet in staat is om zelfstandig te ademen. Het beademingsapparaat zorgt voor een constante toevoer van zuurstof en verwijdert koolstofdioxide uit de longen, wat van vitaal belang is voor een succesvolle operatie. Er zijn zo nog diverse andere apparaten die chirurgen gebruiken om hun werk goed uit te voeren, maar dit waren de belangrijkste.