Lebestiaire
Image default
Beauty en verzorging

Paarden

Paarden zijn schitterende dieren. Naast het feit dat het zulke schitterende dieren zijn lijken ze in bepaalde opzichten ook nog is op ons mensen. Wist u bijvoorbeeld dat paarden net zoals mensen de enige zoogdieren zijn die over hun gehele lichaam zweten? Zweten is een natuurlijk proces om de lichaamswarmte te verlagen. Zo raken honden hun lichaamswarmte vooral via hun bek kwijt en sommige zoogdieren hebben zelfs geen zweetklieren. Zo verlagen olifanten hun lichaamswarmte door te klapperen met hun oren.

Paarden  daarentegen zweten dus net zoals mensen wel over hun gehele lichaam. De lichaamstemperatuur van paarden verschilt ook niet veel met die van de mens. De lichaamstemperatuur van paarden ligt tussen de 37 en de 38 graden. Na flinke inspanningen kan deze temperatuur flink oplopen en moet een paard de lichaamswarmte ergens kwijt. Dit doen paarden dus net zoals mensen door te zweten over het gehele lichaam. Toch ziet het zweet bij paarden er totaal anders uit dan bij mensen. Het zweet bij paarden is namelijk wit en schuimend. In het zweet van paarden zit een eiwit wat het koeleffect van het zweet vergroot. Dit eiwit creëert een soort laag op de vacht tussen het zweet en de buitenlucht om de verdamping van de hitte te stimuleren. Vervolgens kan dit eiwit schuimig worden doordat er wrijving ontstaat met bijvoorbeeld teugels of het zadel.

Net zoals bij mensen is er ook bij paarden een groot onderling verschil tussen de mate van zweten. Nu zijn er zover bekend nog geen methoden om overmatig zweten bij paarden te stoppen. Overmatig zweten behandelen voor mensen staat daarentegen intussen niet meer in de kinderschoenen. Zo zijn er diverse methoden die allemaal hebben bewezen effectief te zijn.  Zo kun je doormiddel van een botox behandeling Amsterdam het overmatig zweten een halt toeroepen. De kosten voor dit soort behandelingen zijn vandaag de dag ook niet meer zo hoog.

http://injectableklinieken.nl/nl/