Etymologie

 


Het woord “wiskunde” komt uit het Oudgrieks. μάθημα (máthēma), wat studie, kennis, wetenschap en ander Grieks betekent. μαθηματικός (mathēmatikós), oorspronkelijk ontvankelijk, succesvol, later gerelateerd aan studie, later gerelateerd aan wiskunde. In het bijzonder betekent μαθηματικὴ τέχνη (mathēmatikḗ tékhnē), in het Latijn ars mathematica, de kunst van de wiskunde.

In Russische teksten wordt het woord “wiskunde” of “mafematica” althans sinds de 17e eeuw gevonden, bijvoorbeeld in Nikolai Spafarii’s “Book of the Chosen One in Brief about Nine Muses and Seven Free Arts” (1672) 

Definities
Een van de eerste definities van het vak wiskunde werd gegeven door Descartes:

Het gebied van de wiskunde omvat alleen die wetenschappen waarin ofwel volgorde of maat wordt overwogen, en het is volkomen irrelevant of het cijfers, figuren, sterren, geluiden of iets anders zijn waarin deze maat wordt gezocht. Er zou dus een algemene wetenschap moeten zijn die alles wat met orde en maat te maken heeft uitlegt, zonder de studie van bepaalde onderwerpen aan te gaan, en deze wetenschap zou niet vreemd moeten worden genoemd, maar de oude, reeds in gebruik zijnde naam van Algemene Wiskunde.

In de Sovjettijd werd de definitie van TSB, gegeven door A. N. Kolmogorov, als klassiek beschouwd:

Wiskunde … de wetenschap van kwantitatieve relaties en ruimtelijke vormen van de echte wereld.

Dit is de definitie van Engels; Kolmogorov legt verder uit dat alle gebruikte termen in de breedste en meest abstracte zin moeten worden begrepen.

Bourbaki’s formulering:

De essentie van wiskunde … wordt nu gepresenteerd als de leer van de relatie tussen objecten, waarover niets bekend is, behalve enkele van de eigenschappen die ze beschrijven – precies die welke in de basis van de theorie zijn gelegd als axioma’s … Wiskunde is een verzameling abstracte vormen – wiskundige structuren.

Hier zijn enkele modernere definities.

Moderne theoretische (“zuivere”) wiskunde is de wetenschap van wiskundige structuren, wiskundige invarianten van verschillende systemen en processen.

Wiskunde is een wetenschap die de mogelijkheid biedt om modellen te berekenen die kunnen worden teruggebracht tot een standaard (canonieke) vorm. De wetenschap van het vinden van oplossingen voor analytische modellen (analyse) door middel van formele transformaties.

Hermann Weil was pessimistisch over de mogelijkheid om een ​​algemeen aanvaarde definitie van het vak wiskunde te geven:

De vraag naar de grondslagen van de wiskunde en wat wiskunde uiteindelijk vertegenwoordigt, blijft open. We weten geen enkele richting die ons uiteindelijk in staat zal stellen om een ​​definitief antwoord op deze vraag te vinden, en of in het algemeen kan worden verwacht dat zo’n “definitief” antwoord ooit zal worden verkregen en erkend door alle wiskundigen.

“Mathematisering” mag dan wel een van de manifestaties blijven van menselijke creatieve activiteit, zoals musiceren of literaire creatie, helder en origineel, maar het voorspellen van zijn historische lot tart rationalisatie en kan niet objectief zijn.

 

speedcube kopen


https://breinbrekers.be/

Wiskunde

Wiskunde (van het oude Griekse μάθημα – studie, wetenschap) is de wetenschap van structuren, orde en relaties, die historisch is ontwikkeld op basis van bewerkingen van tellen, meten en beschrijven van de vormen van echte objecten . Wiskundige objecten worden gemaakt door de eigenschappen van echte of andere wiskundige objecten te idealiseren en deze eigenschappen in een formele taal te schrijven. Wiskunde behoort niet tot de natuurwetenschappen, maar wordt daarin veel gebruikt, zowel voor de precieze formulering van hun inhoud als voor het verkrijgen van nieuwe resultaten . Wiskunde is een fundamentele wetenschap die (algemene) taalkundige middelen biedt aan andere wetenschappen; het onthult dus hun structurele relatie en draagt ​​bij tot het vinden van de meest algemene natuurwetten

Basis informatie
De geïdealiseerde eigenschappen van de objecten die worden bestudeerd, worden ofwel geformuleerd in de vorm van axioma’s of worden vermeld in de definitie van de overeenkomstige wiskundige objecten. Vervolgens worden volgens strikte inferentieregels andere echte eigenschappen (stellingen) afgeleid van deze eigenschappen. Samen vormt deze theorie een wiskundig model van het object dat wordt bestudeerd. Dus, uitgaande van ruimtelijke en kwantitatieve relaties, krijgt wiskunde aanvankelijk meer abstracte relaties, waarvan de studie ook het onderwerp is van de moderne wiskunde.

Traditioneel is wiskunde onderverdeeld in theoretisch, dat een diepgaande analyse van intra-wiskundige structuren uitvoert, en toegepast, dat zijn modellen levert aan andere wetenschappen en technische disciplines, en sommige ervan nemen een positie in die grenst aan wiskunde. In het bijzonder kan formele logica zowel als onderdeel van de filosofische wetenschappen als als onderdeel van de wiskundige wetenschappen worden beschouwd; mechanica – zowel natuurkunde als wiskunde; informatica, computertechnologie en algoritmen zijn gerelateerd aan zowel technische als wiskundige wetenschappen, enz. In de literatuur zijn veel verschillende definities van wiskunde voorgesteld (zie hieronder).

speedcube kopen

 

https://breinbrekers.be/
Lebestiaire

Koop jij je sieraden al online?

Op dit moment is er bijna geen product dat niet online kan worden gekocht. Naast de dagelijkse boodschappen en auto’s kunnen nu ook reizen online worden geboekt, dus een bezoek aan het reisbureau kan worden overgeslagen. Maar ook het online kopen van zilveren sieraden wordt steeds populairder.

Nergens is het assortiment sieraden zo groot als op het internet. Geen warenhuis of speciaalzaak kan tippen aan de collecties sieraden die online te vinden zijn. Horloges, oorbellen, armbanden of ringen kunnen uitstekend worden vergeleken op het internet, zodat uiteindelijk het beste sieraad besteld kan worden.

Het bestellen van een zilveren sieraden online betekent niet een lagere kwaliteit. Want ook deze sieraden moeten volgens de waarborgwet gekeurd worden. Wat betekent dat als je zilveren sieraden online koopt deze ook van echt zilver moeten zijn gemaakt en voorzien zijn van een keurmerk. Net als in een fysieke sieraden winkel heeft ook een klant die zijn sieraden online koopt het recht om zijn geld terug te vragen mocht het sieraad toch niet helemaal naar wens zijn. Maar door de grote keuze en de concrete beschrijvingen van de sieraden online wordt het recht op teruggave zelden uitgeoefend.

Een ander voordeel van zilveren sieraden online kopen is dat je niet verschillende sieraden winkels hoeft te bezoeken, maar dat je gewoon kan shoppen vanuit je eigen huis. Niet zelden moeten vele sieraden winkels bezocht worden voordat uiteindelijk het gewenste sieraad gevonden wordt.

Het kopen van zilveren sieraden online neemt vanwege de grote voordelen steeds meer toe in populariteit. De ruime keuze, de juiste kwaliteitsgaranties en de deur niet uit hoeven overtuigd steeds meer klanten om te kiezen voor het shoppen van sieraden online. Ook cadeaus voor je geliefde kun je op deze manier perfect inkopen, omdat zilveren sieraden populairder zijn dan ooit.

https://www.wereldsejuwelen.nl
Lebestiaire

Spotify Unlimited cadeau geven

Spotify abonnementen

 

Ben je het illegaal downloaden ook zo zat? Of moeten betalen voor elk nieuw nummer of album van je favoriete band? Dan ben je vast en zeker al wel bekend met Spotify. Sinds 2014 is het luisterlimiet er af voor gratis gebruikers en kan iedereen onbeperkt naar muziek luisteren. Echter is het grote nadeel voor gratis gebruikers dat de muziek constant wordt onderbroken door reclameadvertenties. Dit kan behoorlijk vervelend zijn als je ontspannen naar muziek zit te luisteren. Daarom biedt Spotify je ook een betaald abonnement aan, een Spotify Premium abonnement. Tot vorig jaar kon je ook nog Spotify Unlimited afsluiten, maar omdat hier weinig animo voor was in tegen stelling tot het andere abonnement kan die niet meer worden afgesloten. Bestaande gebruikers behouden wel hun abonnement. Op deze pagina lees je wat ieder abonnement precies in houdt. 

Spotify Unlimited

Het Spotify Unlimited abonnement kost €5,- per maand en het geeft je de gelegenheid om onbeperkt muziek te luisteren zonder onderbrekingen van reclames. Als je bezoek hebt en je wilt muziek op de achtergrond is dit een beter alternatief dan het gratis account met regelmatige reclame. 

Spotify Premium

Spotify Premium is het betaalde abonnement dat je af kunt sluiten voor €9,99 per maand. Hiermee kun je natuurlijk ook onbeperkt en reclamevrij muziek luisteren, plús je kan muziek afspelen op je smartphone of tablet en in offline modus. En als toefje op de taart kun je muziek luisteren in HD kwaliteit. Met dit abonnement kun je dus altijd muziek luisteren, waar je ook bent op de wereld in de beste kwaliteit.

Hoe kun je betalen voor Spotify?

Er zijn verschillende manieren om te betalen voor je abonnement. Namelijk met een creditcard of met een Spotify gift card. De gift card kun je zowel in de winkel als online kopen. Online betaal je via iDeal of Bitcoin. Na betaling krijg je direct een code toegestuurd die je kunt inwisselen op je Spotify account. Ten opzichte van de Spotify gift card kopen in de winkel heeft het online kopen de volgende voordelen: het kost je minder tijd en je hoeft de code niet over te schrijven maar enkel te kopiëren.

http://123spotifypremium.be/